Hvorfor og hvordan virker akupunktur - videnskaben bag

Tidligt opdagede man (1950erne), at akupunkturpunkterne lå svarende til nervetråde, og lokalbedøvelse af disse nervetråde ophævede da også virkningen af akupunktur.

Senere har man opdaget, at der i centralnervesystemet er nervebaner, der virker modsat ledningen af smerteimpulser op til smertebarken og dermed til smerteerkendelse. Disse nervebaner stimuleres af akupunktur-stik.

Herudover sker der en udskillelse af såkaldte neuropeptider i hele centralnervesystemet, når man får akupunktur. Disse neuropeptider har forskellige virkninger, men deriblandt smertestillende.

Endnu mangler man flere forklaringer på, hvorfor for eksempel akupunktur også virker mod allergier, kan styrke ens krop, immunforsvar og virke afgiftende. Kineserne har gennem flere tusinde år brugt akupunkturen også som immunstyrkende behandling . Man må dog huske, at akupunkturen er mange tusinde år gammel, mens den moderne udforskning af, hvorfor akupunktur virker, er ganske ung.

WHO (Verdenssundhedsorganisationen under FN) har udarbejdet en liste over hvilke lidelser akupunktur kan bruges til. Her er det lægeligt og videnskabeligt bevist og dokumenteret at akupunktur har en gavnlig effekt. Der arbejdes på at få listen udvidet, men det tager lang tid at få et område gennemtestet og alle usikkerheder fjernet.

Zoneterapi

WHO listen for akupunktur